Musik er magisk

af | jan 11, 2020 | Tips og tricks | 0 Kommentarer

Musik er magisk. Musik kan noget helt særligt, og jeg skal ikke gøre mig alt for klog på, lige præcis hvad det er, musik kan sådan rent videnskabeligt, men jeg kan fortælle, hvad det kan i forhold til mine egne børn.

Syng, mens de ligger i maven

Jeg har altid sunget godnatsang for min ældste dreng. Jeg endte meget hurtigt med at synge den samme sang ”på repeat”. Den er nem, og jeg kan synge den samtidig med, at jeg tjekker min telefon eller filer negle eller hvad jeg ellers kunne få tiden til at gå med under en putning. I mit tilfælde er det ”Pjerrot sagde til månen”. Den ændrede jeg kreativt til ”Villum sagde til månen”. Drengen elsker sit eget navn, og det passede ham rigtig godt, at jeg sang en sang om ham.

Så den sang har jeg sunget hver aften. Også da jeg blev gravid med min datter. Hun må have ligget inde i maven og mærket, at jeg selv var afslappet, når jeg sang den. Jeg selv lå ved siden af min søns seng og sang. Hun have hørt den mindst en halv million gange. Så da hun kom til verden, så var det naturligt for mig at synge ”Viola sagde til månen”.

Fra allerførste gang jeg sang den for hende, kunne jeg mærke, at hun reagerede på en helt særlig måde på netop dén sang. Det kunne stort set uden undtagelse stoppe hendes gråd i samme sekund, jeg begyndte at synge. Nogle af de første oplevelser af nærvær mellem hende og mig, øjenkontakt og smil, det har været, når jeg har sunget for hende. Ikke mindst, når jeg sang ”Viola sagde til månen”.

Så én ting er, at ”opdrage” sine børn musikalsk ved at spille Beatles eller Metallica for maven. Men jeg kan kun anbefale, at man selv synger.. Også selvom det måske kan virke lidt småfjollet. Især, hvis man ikke har én at synge for.

Spil musik for dem

Da min mands to ældste børn var små var hans aftenritual at sætte en CD med Søs Fenger på. CD’en hedder ”Vuggeviser”, og den har jeg også spillet for min ældste dreng. Helt indtil den var så slidt, at den hakkede for meget. Det kan anbefales som et alternativ til selv at synge. Selvom alle altid siger, at dit barn vil elske din sang, lige meget om du så synger pivfalsk, så er der nogle, som ikke føler sig komfortable med at synge højt. Så kan en CD (eller noget mere nymodens) være en god idé.

Søren kombinerede Søs Fengers musik med et hyggeligt aftenritual. Børnene følte sig trygge og selv associerede musikken med den rolige, hyggelige og trygge stund. Da de så blev en 3-4 år, kunne han næsten ”nøjes” med at sætte musikken på og så gå ud af rummet. Så lagde de sig selv til at sove. Det er jo for mange drømmescenariet; at putningen ikke skal være en timelang kamp.

Tryghed og nærvær er supervigtige komponenter, når børn skal sove. Det kan nogle gange være svært at fremskaffe på kommando i en travl hverdag. ”Træning” med eks. sang eller musik helt fra nyfødt kan derfor være givet godt ud.

Lad dem selv spille og synge og opleve musikken på egen krop

Nu hvor min søn er blevet 4,5 år, kan man tydeligt mærke, at han har været omgivet af meget sang og musik gennem hele sin barndom. Han er selv rigtig glad for at tromme på bordet eller synger med på sangene i bilradioen.

Der er til hverdag rigtig meget krudt i rumpen på ham. Det kan somme tider være svært at skabe ro og koncentration. Men de gange, jeg har haft ham med til koncert – ikke mindst de koncerter, hvor børnene inviteres med til at lave lydene, synge med eller larme på instrumenter, dér har han været fokuseret.

Herhjemme elsker vi Sille og Palle som rejser rigtig meget rundt i landet og giver koncerter. De elsker deres børnepublikum, og det smitter. De giver både egne koncerter, de spiller salmer. Nogle vil også kende en del af deres musik, fordi de både har optrådt med Djanzz og Rosa fra Rouladegade.

Så jeg kan kun sige, at Musik er Magisk… Ikke mindst, når det formidles til og gennem vores børn.