Ugens tip: Sådan kan du (måske) undgå julestress

af | nov 30, 2019 | Tips og tricks

Sig nærmer julen… For nu går vi ind i december. Og det er næsten utænkeligt, at man ikke snakker om julestress eller at julen allerede hænger én lidt ud af halsen, fordi der er alt for mange planer, arrangementer og ting, man skal i julemåneden. December emmer nogle gange meget lidt af ro, hygge og tid til familien og hinanden. Desværre. Derfor har jeg i år forsøgt at tænke lidt i, hvordan jeg kan mindske noget af presset – ikke mindst omkring indkøb af de famøse (og i nogle familier: mange) julegaver.

Online længe leve

Jeg sværger til nettet. Jeg har de sidste par år købt alle de gaver, det overhovedet var muligt, på nettet. I ro og mag i sofaen. Tilsendt til nærmeste pakkeudlevering, som i mit tilfælde er dejligt tæt på. Og i år sætter jeg det endnu mere i system: Jeg har simpelthen sat en dag af i det tidlige december til at gøre det. Informeret manden: Søndag den 1. december skal du tage ungerne, for jeg skal købe julegaver online i ro og fred. (Så kan de jo lige pynte op imens, så har vi slået to fluer med ét smæk).

Jeg har ikke en god oversigt over, hvor de ovenikøbet pakker pænest og bedst ind, men der er en del butikker, der også kan ordne indpakningen for dig, så dermed sparer du endnu mere af den kostbare tid.

System på de hjemmelavede gaver

Vi har 4 børn i vores husholdning, og de tre af dem har heldigvis nogle rigtig gode børnehaver/klubber, der har sat system på julegaveproduktionen. Så dermed får de alle lavet rigtig mange gaver til mor, far, bedsteforældre og søskende, mens de er i institution. Men nogle af institutionerne har en begrænsning på produktionen, så der kan godt komme til at mangle til nogle familiemedlemmer. Og derfor har jeg lavet en lille liste over, hvem, der skal have en hjemmelavet gave – og selv tænkt nogle tanker om, hvad det enkelte barn i familien kunne ”producere”, som også vil være brugbart for modtageren. (For lad os bare være enige: Børn kan lave mange skønne ting, men om det så også er brugbart eller noget, man kan holde ud at se på – eller i det hele taget aner, hvad man skal stille op med, det er straks en helt anden snak). Så jeg ”hjælper” deres egne idéer lidt på vej.

Årets hit hos os

Nu elsker jeg selv at sidde og lave ting sammen, og den begejstring er heldigvis smittet lidt af på børnene. Derfor er det ikke en kamp at hive dem til bordet, når jeg finder materialer frem, og hjemme hos os er det helt store hit i år: Cernit. Cernit er en form for modellervoks, som man modellerer til alt mellem himmel og jord, og så bager man det ca. 15 min. i ovnen på 130 grader. Når det kommer ud af ovnen og er kølet ned, så bliver det stenhårdt, og man kan bruge det til alverdens skønne ting. Sæt en nål bagpå, og man har en sød broche. Lim det på en ring, og man har en personlig gave til sin mor, søster eller bedstemor. Vi har også taget store papirclips og modelleret rundt om, og så blev det til et meget personligt bogmærke til bedstemor, der er en rigtig læsehest. (Selve clipsen kunne snildt gå i ovnen). Derudover er en del af vores nye julepynt i år lavet af cernit. Blandt andet julesmåkager og sukkerstokke. Jeg har både siddet og hygget mig sammen med den store pige, men min dreng på 4,5 år har også leget med, og hans ”værker” har jeg sørget for lige fik et hul i toppen, så det kan blive et fint vedhæng til faster. Cernit fås mange steder. Jeg har selv købt det her

Her har jeg også købt fingerringene, som man selv kan lime sit pynt på. Pakkerne med cernit kan se meget små ud, men de rækker rigtig langt, fordi cernit lægger op til, at man sidder og laver fine, små ting. Jeg er selv blevet meget inspireret på Instagram, men ikke mindst denne profil på Facebook, hvor jeg også har luret mange metoder af – se den her.

Hermed givet videre til alle jer, fra alle os hos Totterne.

Rigtig glædelig start på julemåneden til jer alle.