Ugens tip: Tag vare på dig selv

af | dec 7, 2019 | Tips og tricks

Det kan virke banalt, men sådan er det oftest med de bedste tips og tricks. Og man ved det jo ikke, før man ved det eller en anden fortæller en, at det her, dét er smart, så det skulle du også prøve. Og et af mine bedste tips det er: Tag vare på dig selv

Under barsel

Under mine to barsler – og for så vidt også under mine to graviditeter – har jeg fået at vide, at jeg skulle ”tage vare på mig selv”. Og det sådan en af de ting, der er så uendelig nemt at sige, men hvor jeg har stået og tænkt: Hvordan er det liiiiiige, du havde tænkt, det skulle foregå? Allerede i graviditeten skal maven og dermed barnet nok sørge for, at ens tanker langsomt, men sikkert, begynder kun at kredse sig om det. Man kan ikke binde sine egne sko eller tage en lur på sofaen, uden at man bliver mindet om barnet, fordi maven er i vejen, når man forsøger at nå snørebåndene eller man kan mærke, at man presser på et levende væsen, hvis man forsøger at lægge sig på siden eller maven. Og i barslen – med alle hormonerne, et barn, der er totalt afhængig af ens bryster, mælk, nærhed, hud mod hud. Ja, så er det svært at skulle adskille sig, og pludselig tænke på ”mig” og ”mig alene”.

Der er jo nærmest ikke tid til et bad eller at drikke en kop kaffe, mens den er varm med en helt lille baby. Men jeg fik dette tip med på vejen: Brug 10 min. under din barsel på at tage make-up på. Ikke fordi du tænker: Det kan min mand godt lide, og så kan jeg se lidt lækker ud for ham. Eller: Jeg må hellere se nogenlunde menneskelig ud, når jeg skal ud med barnevognen eller når sundhedsplejersken kommer. Nej. Gør det for dig selv. Fordi du gerne vil være lidt lækker for dig selv. Og hvis du ikke brugte make-up inden din graviditet og barsel, men måske i stedet brugte en lækker creme, så sørg for stadig at bruge tiden på at smøre dig ind i den. Tillad dig at tage de minutter, der får dig til at føle dig en lille smule som ”dig før barnet”.

 For noget af det sværeste ved at få børn, sådan som jeg oplevede det, det var at miste ”mig”-tiden. Den tid, som jeg helt og aldeles selv bestemmer over. Jeg kan tælle ”mig”-tiden siden mit første barn i 2016 på én hånd. (Men jeg er også utrolig dårlig til at kræve ”mig”-tid).

Tidligere var ”mig”-tid at sidde en søndag i sofaen, helt krøllet ind i et tæppe, med en god bog eller en god serie på Netflix. Og så sad jeg bare dér, en hel dag. Uden nogen forpligtelser. Uden nogen, der stillede krav til mig. Uden nogen, der var afhængige af mig. Havde jeg lyst til mad, så spiste jeg, havde jeg lyst til at tage en lur, så tog jeg en lur. Shiiiiit, hvor havde jeg meget tid dengang!

Nu har jeg meget tid, fordi min datter på 1 år vågner kl. 5:30. Men der er godt nok meget lidt ”mig”-tid over det, når man står med strittende hår og sætter morgenmad på bordet FØR Go’ Morgen Danmark overhovedet er kommet i tanke om at sende morgenfjernsyn…

Har du selv en rigtig god måde, hvorpå du sikrer dig ”mig”-tid, så vil jeg elske at høre den.